How do I choose?

I’m really thrilled to get questions and requests about things I can blog about! It makes me feel that what I do is appreciated! ^.^ Unfortunately you don’t always notice your readers, when so few of the readers actually comment. Sometimes it makes you wonder if someone is reading! I hope so! 🙂

This time it was Juliana who wondered about choosing a yarn for a project! She found a finished sweater she’d like to try and knit herself, and the material was polyamid, angora and wool.

I think it might have been this sweater she was thinking of – it’s what I found when searching for the material percentages. 🙂
In that case I found a similar pattern one could use as a base, and change to fit what you want – stockinette sleeves, longer sleeves, one color…
I wouldn’t think too much about the material, really. I’d choose a yarn that fits the pattern, and work from there. If you want something similar, I think Drops Vivaldi is a good choice, with mohair instead of angora. Lots of nice colors, soft and lovely. For something less fuzzy, Nepal or Paris.
I hope this helps a bit! 🙂

Choosing yarn for a project on Ravelry, I always base my choice from the different weight classes – unfortunately we don’t use this in Sweden, which is really annoying! If I want to recommend yarn for one of my patterns, I want to be able to name a weight class, and not burping out endless different brands you could use! Of course you get some guidance from the pattern gauge, but it’s not really enough.
Learn weight classes I say! 🙂 Or you’ll be standing in the yarn shop, cuddling with skeins and looking their different gauge all day. Doesn’t sound too bad, eh?

 

***

 

Jag blir verkligen glad när jag får frågor och efterfrågningar om saker att blogga om! Då känns det som att det jag gör är uppskattat! ^.^ Man märker ju tyvärr inte alltid av sina läsare, när de är få av de som läser som också kommenterar. Ibland undrar man om det är någon som läser över huvud taget! Jag hoppas det! 🙂

Denna gången var det Juliana som frågat om hur jag väljer garn till ett projekt! Hon har hittat en färdig tröja hon vill pröva att sticka själv, och materialet anges som polyamid, angora och ull.

Kan det ha varit denna tröja på LaRedoute du tittat på? Det var den jag fick upp när jag sökte på materialprocenten du angett 🙂
I så fall har jag hittat ett liknande mönster som du skulle kunna utgå ifrån och ändra utefter hur du vill ha det – till exempel ärmar utan hålmönster, enfärgat, längre ärmar…
Om jag hade varit du hade jag inte brytt mig om att försöka hitta samma material. Vill man kopiera en tröja hade jag letat upp en liknande modell att utgå från, använt ett garn man tycker om som passar till det mönstret, och utgå och ändra från det. 🙂
För att hitta någonting liknande; Drops Vivaldi tror jag inte är ett helt dumt val, med mohair istället för angora. Finns i många fina färger, och är mjukt och trevligt. Vill man ha någonting mindre luddigt, är Nepal eller Paris säkra kort.
Jag hoppas att detta hjälper till en aning! 🙂

När jag själv hittar ett projekt på Ravelry och funderar över vilket garn jag ska välja, så utgår jag från det utländska systemet som sorterar in garner i olika tjockleksklasser – något som tyvärr inte används alls i Sverige! Engelska mönster anger i princip alltid en sådan klass, till exempel fingering weight eller worsted weight, och då kan jag direkt komma på en helt bunt olika garner som hör hemma i denna kategori!

Det irriterar mig faktiskt en hel del att detta system inte används här hos oss. Om jag till exempel vill rekommendera garn till något av mina mönster, så anger jag såklart hellre en kategori av garner istället för att rapa upp femtioelva olika märken som man skulle kunna använda! Visst får man vägledning av stickfastheten som anges i mönstret, men det räcker inte hela vägen.
Nej, vi får helt enkelt lära oss engelska mönster, allesamman! 🙂
Annars är det ju inte helt hemskt att stå där i garnaffären, klämma, klappa och kolla stickfastheter heller!


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “How do I choose?”

  1. Julianna avatar

    Ja det var den! 🙂
    Tack för svaret, det var toppen. Jag är ganska grön på detta…kan sticka men hittills har jag följt mönster till punkt o pricka…det är dags att utvidga kunnandet 🙂
    Tusen tack! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *