Bittersweet, part 1

Bittersweet

Bittersweet

Bittersweet

How about following me through one of my next design processes? ^.^

Here’s the deal – I liked this model of a shrug/cropped cardigan from Drops, and started working on the back piece a couple of days ago.
But…
The pattern is horrible! It’s worked in pieces, it’s really awkward to cast on for the sleeves, and the instructions for the cables pretty much requires you to rewrite them to understand – not that I was going for the cables anyway. And what’s up with all the seaming? At the sides, under the arms, and on top of the arms too??
Wow.

So, now I’m making my own version! Yeah!
Less seaming, more happy knitting! Yeah!
I’ll publish this as a free pattern here on the blog once I’m finished! 🙂

The name Bittersweet comes from the colorway of the yarn – the yarn itself is one of my big time favorites; Shepherds Worsted from Lorna’s Laces. “Only” normal superwash wool, but so soft and absolutely wonderful (and too expensive!).

So, how to minimize the seaming?
After some sketching I decided to start at the back bottom rib. The plan is to work up the back, followed by separately knitting the fronts down. Some minimal seaming to connect the front and back bottom rib, and then onward to pick up sts for the sleeves and working them down to the cuff in the round.

Stay tuned for the next update!

***

Vad säger ni om att följa med genom en av mina nästa designprocesser? ^.^

Jag fann och blev förtjust i denna modell av en bolero/kort kofta från Drops, och började sticka på bakstycket för ett par dagar sedan.
Men…
Mönstret är fruktansvärt! Det är stickat i delar, uppläggningen för ärmarna är riktigt obekväm, och instruktionerna för flätorna kräver i princip att du skriver om dem för att det ska gå att tillämpa dem – inte för att jag skulle sticka några flätor ändå. Och varför alla dessa sömmar? I sidorna, under armarna, och otroligt nog på ovansidan armarna också?
Wow.

Så, nu gör jag mig en egen version! Yeah!
Färre sömmar, mer rolig stickning. Yeah!
Jag kommer publicera detta som ett gratis mönster här på bloggen när jag är färdig. 🙂

Namnet Bittersweet kommer från färgnamnet på garnet – ett av mina absoluta favoritgarner; Shepherds Worsted från Lorna’s Laces. “Bara” vanlig maskintvättbar ull, men riktigt mjuk och alldeles underbar (och alldeles för dyr!).

Så, hur göra för att minimera sömmarna?
Efter lite skissande bestämde jag mig för att börja vid den bakre nedre resåren. Planen är att sticka uppför ryggen, följt av framstyckena neråt, var för sig. En minimal söm i sidorna för att sy ihop resåren fram och bak, och sedan vidare till att plocka upp maskor för ärmarna och sticka dem neråt, runt på stickorna.

Häng kvar för nästa uppdatering!


Posted

in

, , ,

by

Tags:

Comments

6 responses to “Bittersweet, part 1”

 1. Maritas Maskor avatar

  Problem är till för att lösas, eller hur?
  Bra gjort att du inte gav upp utan försöker på ett annat sätt!!

 2. lilirious avatar

  Yep.. I hate seeming too! I also really like this pattern so I’m really curious to see what the next step will be like!

 3. Anna avatar

  Nice att du går din egen väg! Ska bli kul å se resultatet!

 4. Hedvig avatar

  Kul att du låter oss följa med i hela processen! Ska bli roligt att se. 🙂

 5. Catarina avatar

  Det sk bli kul at följa dig 🙂 Gillar inte heller sömmar/montering. Vilket härligt garn det verkar att vara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *